Logo-2

MARK PRZYREMBEL
London based architect and designer

HOME | INFO

+44 (0)75 2130 2217
info@mrktx.com

 

MCL

Loft conversion to a Victorian terraced house
2016-18 / London, UK
Concept to completion
[Private client]

.
.
.

JMF

Rear extension
2016-18 / London, UK
Concept to ongoing
[Private client]

.
.
.

MIL

Refurbishment and extension of a Victorian terraced house
2013-14 / London, UK
Concept to completion
[as project architect for Penttinen Schoene Architects, London, UK]

.
.
.

ERF

Redesign of a large warehouse flat
2018 / London, UK
Concept design
[Private client]

.
.
.

ERW

Restaurant refurbishment
2015 / London, UK
Architectural plans from Concept to Tender
[for Natasha Hawtrey-Woore, Interior designer]

.
.
.

HRE

Narrow new build infill house
2015 / Germany
Design to Planning
[Private client]

.
.
.

CAV

Ground floor flat extension and refurbishment
2015 / London, UK
Concept to Planning
[for London Contemporary, Interior designers]

.
.
.

NSF

Small flat renovation and redesign
2014-15 / London, UK
Design to completion
[Private client]

.
.
.

BAR

Modernisation and extension of a 1950s terraced house
2011-2014 / London, UK
Design to construction
[Private client]

.
.
.

BSQ

Large West London townhouse refurbishment with new double basement
2013 / London, UK
3D visualizations
[for Hone Architects]

.
.
.

WOL

New built house on a coastal site
2013 / Devon, UK
Concept to Planning
[as project architect for Carl Turner Architects, London, UK]

While the principal shape and organization of the house had already been established it much needed refinement and design clarity to turn it into a more integrated solution. Starting with reducing the design to its most essential inherent parameters it was possible to create a unique and radical yet somehow puristic piece of architecture.

Located on a steeply sloping site surrounded by 3 streets the new build house was mainly supposed to not obstruct the direct sea view of the adjacent neighbour and previous owner of the plot. Developed as a single story house it extends wider into the garden and distributes its floor area horizontally to stay as low as possible within the landscape. In order to comply further with the above-mentioned requirements, it also steps down with the hill slope creating an internal split level arrangement. Following these parameters based on the tough set of constraints, a quite unusual and exciting final shape emerged.

BRI

Concept study for 3 new houses
2013 / Brighton, UK
Project architect, Concept
[as project architect for Carl Turner Architects, London, UK]

.
.
.

KIN

New built house in-between backland gardens
2013 / London, UK
Concept to Planning
[as project architect for Carl Turner Architects, London, UK]
.
.
.

JGR

Spatial study for a flat refurb & extension
2013 / London, UK
3d Renderings
[for James Gallie Architecture and Design]

We prepared a set of 3d modeling studies and interior renderings for a ground floor refurbishment and extension of a classical victorian family home in London.
The images help the clients to get a better idea of the spatial arrangements for different layout and design options.
Several variations and implication in stages had to be considered.

DGB

Affordable interior and furnishing concept for a small design agency
2012 / London, UK
Design concept
[-]

.
.
.

VGF

Refurbishment and extension of a ground floor flat
2012 / London, UK
Design to Planning
[Private client]

A young family needed a scheme for possible extension options for their ground floor flat.
Besides occupying parts of the ground floor of this large victorian house the flat already extends into two small existing side and rear extensions to the garden.
The brief required creation of a larger living area that could incorporate the kitchen in order to gain another bedroom inside. However, the existing side extension window could not completely blocked off from light and air by the new extension.
The design approach was to somehow integrate the existing extensions into the design and combine the existing volumes into seemingly one new extension. Instead of adding yet another shape to the existing the idea was to carefully extend the existing rear extension to the side while leaving a small courtyard in between. The new resulting shape opens generously to the beautiful garden and creates a large new living-kitchen area that feels open and light with different views to the outside.

HRM

Volumetric study for the re-design of a 1960s villa
2012 / Mannheim, Germany
Feasibility study
[Private client]

We conducted an initial study for the possible renovation and roof extension of a private residence in Germany.
The owners are planning to extend the house and add further bedrooms and restrooms.
Since the only feasible option to achieve more space within the existing house seemed to be the roof (space) we looked at different ways to change or extend the current volume and geometry.
Two basic ways of extensions were proposed.
One being the obvious continuation of further amendments to the already complex pitched roof. The alternative as a complete rethink of the house with a new flat roof. While the former seemed to create only more confusion the latter resulted in very interesting geometrical arrangements.
The, at a first glace, rather difficult split-level organisation of the main floors ultimately allows for an appealing combination of volumes of different size and height.

MBJ

Monbijou
Multi-purpose loft building
2004 / Berlin, Germany
[as student at University of the Arts, Berlin]

.
.
.

CDC

Colour Design Centre
A new foyer, congress and exhibition center as a refurbishment and extension of a 1960s German office building
2005 / Münster, Germany
Competition
[as project architect at Motorlab Architekten, Mannheim, Germany]

.
.
.

ABP

Renovation and extension of a 1960s penthouse flat
2006-08 / Mannheim, Germany
Design to completion
[Private client]

The client bought the top floor flat in this typical german 1960s apartment building including exclusive rights to a large formerly communal roof terrace. Since the size of the terrace was significantly too big in relation to the actual flat it was a logical step to claim some of it as further living space by building a roof extension.

TBH

Addition to an 18th century listed farmhouse
2008 / Northumberland, UK
Concept to Planning
[for Macdonald Wright Architects, London, UK]

.
.
.

HBH

Hoelderlin Primary School
New-built addition to a listed primary school building
2005-08 / Bad Homburg, Germany
Design to completion
[as project architect for Motorlab Architekten, Mannheim, Germany]

The design of the new extension to the listed primary school building is based on a complex system of lines derived from the existing site and location. All building volumes and exterior arrangements find their place within the intricate ‘web’ spun all over the school’s perimeters and boundaries. The so established system of relations and connections is reflected from the first basic mass arrangements through to the interior colour concept.

OAK

Small cottage interior
2009-10 / London, UK
Design to completion
[Private client]

This private house renovation and extension project was already well underway when we were asked to develop an interior concept for this family home in North London. This way the concept had to work with what had already been realized on site or had simply been past the stage of possible influence.
The brief asked for a simple functional and reduced interior concept using affordable standardized elements such as IKEA enhanced with a custom finish. While being limited in size the house has to serve a family of five plus accommodation for guests and a multitude of different functions and uses throughout the day. Most areas and rooms have to serve different functions or allow for an easy rearrangement to change it’s use.
To allow for maximum flexibility and future options the ground floor was designed as a complete open plan area with retractable folding and sliding door separations. All fitted interior elements where combined in two major design elements, the ‘Long wall’ and the ‘Entrance-Kitchen-Lounge Unit’.
The Long Wall simply occupies one entire wall running from front to back of the house with shelves from floor to ceiling to provide a maximum of storage for a huge book collection and other storage such as files, boxes etc. The big shelf also incorporates two work desks as children homework area and home office space. The Long Wall also houses the two main separating folding doors that completely retract neatly into the shelf when opened.

BRK

Apartment building with 3 flats
2010-11 / Frankfurt, Germany
Design to planning
[Private client]

The design brief for this apartment house was very straightforward. On a standardly sized plot for normal family dwellings in a rural town in Germany, a design had to be developed that simply made full use of the maximum allowed square meterage of floor plan while incorporating all of the client’s needs. A rough layout idea with the required number of bedrooms, bathrooms, the desired orientation of the living room etc was provided.
The clients requirements plus tight planning restrictions on position, size and height set out a simple rectangular footprint from the beginning. In some ways that left little opportunities for change. On the other hand it meant very thorough studies in detail of the plans and the geometry of the volume to achieve high functionality and variety of use combined.
The plans of all three levels are based on the same layout with slight modifications to adapt to each particular situation. The ground floor naturally has direct access to the garden and incorporates the covered entrance area. The first floor offers the largest flat with a cantilevering balcony at the back. The penthouse on the top floor has large terraces on both sides and allows for full height windows all around.
A lot of thought went into a complete integration of all fitted interior elements and storage ‘into the walls’ to achieve a highly functional interior layout leaving a maximum of open space for free usage for the residents.

PEZ

Private residence at the South African coast
2008 / Knysna, SA
Concept to Planning
[as project architect for Found Associates, London, UK]

.
.
.

TET

Tetris House
Experimental housing design project
2007 / Hangzhou, China
Directing a design workshop with 12 students
[as tutor at Chinese Academy of Arts, Hangzhou, China]

.
.
.

WCB

World Citizen Boarding House
Large-scale urban mix-use building complex
2004 / Berlin, Germany
Diploma project
[as student at University of the Arts, Berlin / Prof. Huth, Prof. Kelp]

.
.
.

CUB

Geometrical exercises based on rotating and intersecting cubes
2000
[as student at Technical University Darmstadt]

.
.
.

NCL

Nucleo
Spatial study based on circles
1998-1999 / Nowhere
Experimental design, 3d rendering
[at University of the Arts, Berlin / Prof. Huth]

.
.
.